Hürtgenwald

Dag 1- Zondag 15 sept. – Licht bewolkt -19 °C

Vanmorgen, vroeg voor de zondag, gaat de wekker. Want vandaag begint een weekje vakantie van Koen en mij. Na het ontbijt neem in afscheid van Marit en rijd ik naar Albert Heijn om brood te kopen. Hierna vervolg ik mijn weg, eerst richting Berkel Rodenrijs om Koen op te halen. Koen staat al klaar en nadat ook zijn spullen in de auto zitten, rijden we richting België. Onderweg bij Hasselt tanken we, en daarna, even verder nemen een koffiepauze. Het is heerlijk weer in het zonnetje. Hierna is het nog ongeveer een uurtje rijden naar onze bestemming, het oorlogsmuseum in Hürtgenwald.

Het is een klein museum met veel indrukwekkende verhalen over de vreselijke strijd die in de omgeving is gestreden in de periode november 1944 t/m februari 1945 met heel veel slachtoffers. In het museum zijn ook enkele trafrelen uitgebeeld, die enigszins een beeld geven van hoe het toen geweest moet zijn.

Na de oorlog was er zoveel munitie achtergebleven dat die nog vele burgerslachtoffers maakte en ook zorgde voor vele bosbranden door fosformunitie, die na een aantal jaren spontaan tot ontbranding kwam.

Na ons museum bezoek rijden we naar ons appartement, zo’n 50 minuten rijden. Via een deurcode en daarna eerst bij verkeerde deur naar binnen, komen we in ons verblijf voor de komende 2 dagen. Een groot appartement met 2 slaapkamers, een grote huiskamer met een hele grote tv. Daar kijken we voor en na het eten via Netflix naar een film. Morgen gaan we de omgeving verder verkennen.